Каталог Видин

Бизнес каталог Видин

Добре дошли в новият бизнес каталог на гр. Видин. Представяме Ви фирмите от града и региона и тяхната основна дейност в отделни категории. Участието в каталога е безплатно и подлежи на обновяване. Публикуваната информация е достъпна, благодарение на любезното съдействие на нашите партньори.
Предлагаме Ви актуална информация за видинската художествена галерия „Никола Петров“.

новини

Галерии

Художествена галерия Никола Петров

gallery

Видинската художествена галерия „Никола Петров“ е основана през 1961 година. Състои се от три отдела — „Живопис“, „Графика“ и „Скулптура“, които съдържат над 1300 произведения на български и чуждестранни творци. Експозицията се помещава в красивото здание на бившия Военен клуб, издигнато през 1892 г. от архитектурния техник Тома(Тодор) Върхота върху основите на стара капия (крепостна порта) и обявено за паметник на културата.
Инициатор на създаването на картинна галерия във Видин е местният културен деец и общественик Ангел Будев. Основана е през 1961 г., а решението за това е взето през 1960 г. Окръжната художествена галерия във Видин е открита тържествено на 25.05.1962 г. През 1976 година по случай 60 години от смъртта на художника Никола Петров колективът на галерията решава да го избере за патрон. Тогава е поставен негов барелеф над входната врата на галерията, дело на скулптора Георги Чапкънов, а името й става ОХГ "Никола Петров" - Видин. През 1987 г. с отпадането на окръзите като административна структура от името на галерията отпада думата окръжна.
Първите експонати в нейния фонд са художествени произведения, закупени от колекциите на Михаил Кремен и Богомил Райнов, както и творби, създадени по време на специално организиран през 1962 г. от община Видин и видинския клон на СБХ пленер, в който се изявяват художници от цялата страна. Измежду участниците в пленера се открояват имената на Стоян Венев, Панайот Панайотов, Иван Христов, Илия Петров и Александър Поплилов.
Наброяващата над 900 платна сбирка на отдел „Живопис“ е най-богатата колекция в галерията. Измежду тях присъстват картини на Иван Мърквичка, патрона на галерията Никола Петров, Владимир Димитров-Майстора, Борис Ненов, Сирак Скитник, Златю Бояджиев, Ненко Балкански, Борис Митов, Светлин Русев, Найден Петков, Александър Петров и други.
В отдел „Графика“ се съхраняват оригинални творби на българските графици Веселин Стайков, Васил Захариев, Юли Минчев, Златка Дъбова, Галилей Симеонов, Петър Чуклев, Румен Скорчев и други. Освен тях, притежание на галерията са и 40 оригинални отпечатъка на чуждестранни художници като Рембранд ван Рейн, Албрехт Дюрер, Жан-Франсоа Миле, Йожен Дьолакроа, Гюстав Доре, Франсиско Гоя, Пол Гаварни, Оноре Домие и Франс Мазарел.
Колекцията на отдел „Скулптура“ съдържа творби на майстори като Иван Фунев, Димитър Остоич, Анастасия Гюкова, Александър Апостолов, Продан Проданов, Любомир Далчев и други.

Реклами

ЕТ Еделвайс-А. Митова. Авточасти, акумулатори, масла и филтри.

Тип ООД

ТИП ООД . Търговия на едро и дребно с течни горива. Бензиностанция.

TVV

Телевизия Видин . Цифрова телевизия с високо качество за Вашият дом, офис ...

Колор Бокс

Биг Мат ЕООД . Магазин за автобои, лакове, латекс, индустриални бои ...

moto

Тони Лозанов . Резервни части и консумативи за мотори и скутери...

Харесва ли ви Видин?

екос96

Реклама

Най-новите рекламни публикации на фирми в каталога. За участие виж абонамент. За да разгледате всички виж реклама.