Каталог Видин

Бизнес каталог Видин

Новини от Видин. Актуалните новини за деня от Видин и региона. Бизнес новини и събития, политически новини от Община Видин и Областна администрация Видин. Криминални, социални, спортни и регионални новини. Новини от ВТПП и ОИЦ-Видин. Бизнес статии и анализи, препоръки, съвети и документи.
Новините от Е-Видин - Бизнес каталог Видин публикувани на едно място.
Топ новини и предстоящи събития, прессъобщения.

новини

Социални новини от Видин

145-години читалище „Цвят“

01.04.2015 | Новини от Видин | Социални новини от Видин

Документална изложба постави начало на честванията за 145-годишнината на читалище „Цвят“.

Социални новини Видин

Изложбата под наслов „Началото... ся турна на Цветница“ е подредена в Държавен архив – Видин. На откриването й присъства заместник-кметът на Община Видин по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова. „Поводът, който ни събира днес, е прекрасен. Радвам се, че всички заедно ще поставим началото на честванията по повод 145-годишнината от основаването на видинското читалище „Цвят“ – с тези думи тя се обърна към видинчани, дошли да отбележат събитието. И благодари на Държавен архив – Видин и на читалището за съвместните усилия да представят експозицията пред нашите съграждани. „Пожелавам на всички присъстващи да посрещнат с много надежда и хубави очаквания предстоящите Великденски празници! А на хората, които свързват живота си с видинското читалище, да продължават ролята си на будители и да ни радват със своите изяви!“ – каза Борисова.

Документалната изложба представя архивни свидетелства от богатата 145-годишна история на културния институт. Сред документите може да се види оригиналният устав на читалището, както и едно писмо на настоятелството с поръчка за отпечатването му в Цариград; портрети на първите председатели - Сава Илиев Сирманов и Димитър Хранов; част от изходящата кореспонденция, свидетелстваща за оживените контакти на Видин с културни центрове в българските земи, Цариград, Ниш, Калафат и Крайова. Отделено е място на документални свидетелства за даренията на екзарх Антим І, Видинския митрополит Кирил и депутата Никола Пъдарев, за финансирането на читалищната дейност. Отделна група документи и снимки представя продължилата няколко десетилетия усилена работа на читалищните дейци за построяването на подходяща сграда и участието на гражданството в подкрепа на това дело. Най-новата история на читалище “Цвят” присъства във фотодокументите от популярните през 50-те и 60-те години оперетни спектакли – “Цигански барон”, “Графиня Марица”, “Фраскита” и др., снимки от заниманията на детските школи по музика и балет, хор “Боян Чонос” и др.

В изложбата са включени документи от фондовете на Държавен архив – Видин, Национална библиотека “Св. Св. Кирил и Методий” и читалищния архив.

Валутни курсове

bank

Валутни курсове и котировки, валутен калкулатор. Лихвени проценти.

Спешни и полезни телефони

phone

Спешни и полезни телефонни номера за гр. Видин, които можете да ползвате.

Бланки и формуляри

documents

Най-често използвани бланки и формуляри. Автобиография, мотивационно писмо ...

Разписание

prevoz

Разписание на автобуси и влакове пътуващи от и към Видин.

LifeBox Портал за жената

Реклама

Най-новите рекламни публикации на фирми в каталога. За участие виж абонамент. За да разгледате всички виж реклама.