Каталог Видин

Бизнес каталог Видин

Новини от Видин. Актуалните новини за деня от Видин и региона. Бизнес новини и събития, политически новини от Община Видин и Областна администрация Видин. Криминални, социални, спортни и регионални новини. Новини от ВТПП и ОИЦ-Видин. Бизнес статии и анализи, препоръки, съвети и документи.
Новините от Е-Видин - Бизнес каталог Видин публикувани на едно място.
Топ новини и предстоящи събития, прессъобщения.

новини

Социални новини от Видин

План - прием за учебната 2015-2016 г. в област Видин

29.01.2015 | Новини от Видин | Социални новини от Видин

Приет е проектът на държавния план - прием за учебната 2015-2016 г. в област Видин.

Социални новини Видин

Комисията по заетост към Областния съвет за развитие обсъди и съгласува предложенията за държавния план – прием за учебната 2015-2016 г., направени от училищата в област Видин. Заседанието се проведе днес под председателството на заместник областния управител Огнян Ценков. В плана за следващата учебна година са предвидени 13 профилирани паралелки и 7 професионални паралелки за приема на ученици след 7-ми клас в училищата на територията на община Видин. Това посочи в презентацията си пред комисията Марийка Василева, директор на Регионалния инспекторат по образованието (РИО). От видинските училища предлагат на завършилите 8-ми клас да продължат професионалното си образование в 10 паралелки дневна форма на обучение, 4 паралелки - задочна форма и 2 паралелки - за придобиване на първа степен професионална квалификация. В това число попада и паралелката, в която Помощно училище „Д-р Петър Берон” предлага на учениците си със специални образователни потребности двугодишно професионално обучение след 8-ми клас. Основно училище „Епископ Софроний Врачански”, в което преобладават учениците от ромски произход, предлага на завършилите 6-ти клас да продължат образованието си в професионална паралелка с 3-годишен срок на обучение.

На учениците след 7-ми клас СОУ „Христо Ботев” в гр. Белоградчик ще предложи прием в паралелка с чуждоезиков профил. Осем са паралелките, които ще приемат ученици след завършено основно образование в училищата на територията на 6 общини: Белоградчик, Брегово, Димово, Кула, Ново село и Ружинци. За първи път СОУ „Св. св. Кирил и Методий” в с. Ново село ще въведе професионална паралелка по професия „Куриер“, специалност „Логистика на товари и услуги“. Предложението се подкрепя от РИО – Видин, заради очаквания положителен ефект от включването в обучението на деца, лишени от родителска грижа, които се отглеждат в социалните центрове в Ново село.

От РИО – Видин изчисляват, че при оптималната численост от 26 ученици в клас, около 21 деца няма да достигнат, за да се реализират предложените паралелки за приема след 8-ми клас. „Подготвили сме един балансиран план, съобразявайки се с реализирания прием на учениците в предходните години”, коментира Марийка Василева, като отбеляза, че окончателно той ще бъде утвърден от Министерството на образованието и науката. Училищната мрежа в област Видин включва 37 училища. В момента общият брой на учениците в 7-ми клас е 801, с 22-ма по-малко в сравнение с предходната учебна година. Броят на учащите в 8-ми клас се е запазил – 343-ма ученици.

Валутни курсове

bank

Валутни курсове и котировки, валутен калкулатор. Лихвени проценти.

Спешни и полезни телефони

phone

Спешни и полезни телефонни номера за гр. Видин, които можете да ползвате.

Бланки и формуляри

documents

Най-често използвани бланки и формуляри. Автобиография, мотивационно писмо ...

Разписание

prevoz

Разписание на автобуси и влакове пътуващи от и към Видин.

LifeBox Портал за жената

Реклама

Най-новите рекламни публикации на фирми в каталога. За участие виж абонамент. За да разгледате всички виж реклама.