Каталог Видин

Бизнес каталог Видин

Новини от Видин. Актуалните новини за деня от Видин и региона. Бизнес новини и събития, политически новини от Община Видин и Областна администрация Видин. Криминални, социални, спортни и регионални новини. Новини от ВТПП и ОИЦ-Видин. Бизнес статии и анализи, препоръки, съвети и документи.
Новините от Е-Видин - Бизнес каталог Видин публикувани на едно място.
Топ новини и предстоящи събития, прессъобщения.

новини

Социални новини от Видин

Документален филм за живота и делото на екзарх Антим І

26.11.2013 | Новини от Видин | Социални новини от Видин

Документалният разказ е базиран на богат архивен материал.

Документален филм за живота и делото на екзарх Антим І разказва за връзките му с български революционери, сред които и Христо Ботев. Филмът е подготвен по инициатива на Народното събрание по повод 125-та годишнина от кончината на първия български екзарх и председател на Учредителното народно събрание. Отбелязването на годишнината е под почетния патронаж на председателя на 42-рото Народно събрание Михаил Миков, съобщиха от Пресцентъра на НС.

Документалният разказ е базиран на богат архивен материал, инсценизации и интервюта с известни български историци, както и с млади духовници от Видинската митрополия. Кадрите пренасят публиката в Лозенград, Света гора, Цариград и Видин. Акцент е служението на екзарх Антим І като духовен глава на Българската православна църква и делото му като председател на Учредителното и Първото Велико народно събрание. Отделено е внимание и на щедрото му дарителство като Видински митрополит. Документалният филм разкрива слабо познати моменти от служението на екзарх Антим І и представя неизвестни досега факти за срещите му с български революционери, съпричастността му към националноосвободителното движение и достойното му поведение по време на Сръбско-българската война от 1885 г., когато отказва да напусне обсадения от сръбските войски Видин. Заснети са дипломата на бъдещия екзарх от престижното богословско училище на Цариградската патриаршия на о-в Халки, завещанието му и много други документи и фотоси, свързани с неговия живот и дело. Филмът е подходящ за популяризиране на делото на екзарх Антим І сред ученици, студенти и широката аудитория. Той е подготвен от сдружение “Българска слава”.

Премиерата на документалния филм «Вяра и държавност» ще се състои във Видин на 30 ноември 2013 г. от 18.00 часа в зала „Филхармония”. С него ще бъде открит тържественият концерт на Видинската филхармония със специалното участие на звезди от Софийската опера и балет.

Валутни курсове

bank

Валутни курсове и котировки, валутен калкулатор. Лихвени проценти.

Спешни и полезни телефони

phone

Спешни и полезни телефонни номера за гр. Видин, които можете да ползвате.

Бланки и формуляри

documents

Най-често използвани бланки и формуляри. Автобиография, мотивационно писмо ...

Разписание

prevoz

Разписание на автобуси и влакове пътуващи от и към Видин.

LifeBox Портал за жената

Реклама

Най-новите рекламни публикации на фирми в каталога. За участие виж абонамент. За да разгледате всички виж реклама.