Каталог Видин

Бизнес каталог Видин

Новини от Видин. Актуалните новини за деня от Видин и региона. Бизнес новини и събития, политически новини от Община Видин и Областна администрация Видин. Криминални, социални, спортни и регионални новини. Новини от ВТПП и ОИЦ-Видин. Бизнес статии и анализи, препоръки, съвети и документи.
Новините от Е-Видин - Бизнес каталог Видин публикувани на едно място.
Топ новини и предстоящи събития, прессъобщения.

новини

Социални новини от Видин

125-та годишнина от кончината на Eкзарх Антим І

24.11.2013 | Новини от Видин | Социални новини от Видин

С откриване на документална изложба, тържествен концерт и заупокойна света литургия ще започнат проявите, посветени на 125-та годишнина от кончината на Eкзарх Антим І.

С откриване на документална изложба, тържествен концерт и заупокойна света литургия ще започнат проявите, посветени на 125-та годишнина от кончината на Eкзарх Антим І – първи български екзарх и председател на Учредителното народно събрание. Честването на годишнината е под почетния патронаж на председателя на Народното събрание Михаил Миков и е част от инициативите, с които през 2014 г. ще бъде отбелязана 135-та годишнина от Учредителното народно събрание и приемането на Търновската конституция, съобщиха от Пресцентъра на НС.
Парламентарният звънец, с който през 1879 г. се възвестява подписването на Търновската конституция, е сред експонатите в документалната изложба „Вяра и държавност”. Председателят на Народното събрание Михаил Миков ще открие експозицията на 28 ноември 2013 г. в 11.00 часа в Северното фоайе на Народното събрание. Изложбата е подготвена от Държавна агенция „Архиви” и в нея са показани лични вещи и интересни документи, свързани с живота и делото на първостроителя на модерна България. Сред тях са завещанието на Eкзарх Антим І и документ, свидетелстващ за заточението му в Мала Азия през 1877 г. В експозицията са включени и оригиналните Дневници от заседанията на Учредителното народно събрание, които се съхраняват в Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий”, както и предоставените от Клисурския манастир архиерейска корона и богослужебни одежди на Екзарх Антим I.

Кулминацията на честванията, посветени на живота и делото на председателя на първия български парламент, ще бъде във Видин. На 30 ноември 2013 г. от 18.00 часа ще се състои тържествен концерт на Видинската филхармония със специалното участие на звезди от Софийската опера и балет. Гост-солисти на престижното събитие ще бъдат Атанас Младенов, Цвета Сарамбелиева, Петър Бучков, Радостина Николаева и Даниел Дамянов. Преди началото на концерта ще бъде премиерата на документалния филм за живота и делото на Екзарх Антим І – изработен от сдружение „Българска слава“ по поръчка на Народното събрание.
Видинският митрополит Дометиан ще отслужи заупокойна света литургия по повод 125-та годишнина от кончината на екзарх Антим І на 1 декември 2013 г. в 9.00 часа в катедралния храм „Свети Димитър” във Видин. Литийното шествие от храма до мавзолея-гробница на Антим І, което ще потегли в 10.30 ч., ще бъде водено от Гвардейски представителен духов оркестър и ученици с училищните знамена на учебните заведения в града. Пред мавзолея-гробница ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъдат поднесени венци и цветя.

В 12.00 часа на площад „Бдинци” Националната гвардейска част ще представи тържествената церемония-спектакъл „Искри”, на която ще бъдат демонстрирани нестандартни строеви хватки, движения с и без оръжие. В тържествените прояви по повод годишнината и през двата дни ще участват председателят на парламента Михаил Миков и народни представители. Сред почетните гости ще бъдат министърът на културата Петър Стоянович, директорът на Софийската опера и балет академик Пламен Карталов, народни представители от групата за приятелство с България в сръбския парламент и кметове на съседни общини от Румъния.

Честването на 135 години от делото на търновските първостроители е по инициатива на председателя на Народното събрание. За целта бе учреден инициативен комитет, в който влизат сегашни и бивши парламентаристи, представители на Светия синод на Българската православна църква, на институции и граждански организации. Сред планираните инициативи са още организиране на ученически конкурс за есе на тема „Антим І – хранител на вярата и строител на държавността”. Начинанието е партньорски проект на Народното събрание и Министерството на образованието и науката.

Инициативите през 2014 г. предвиждат да бъде валидирано пощенско-филателно издание от четири марки, блок с една марка и печат на тема „135 години български парламентаризъм”. Научни сесии, издаването на нов почетен знак на парламента, посветен на строителите на съвременна България и тържествено заседание на Народното събрание по повод приемането на Търновската конституция са сред инициативите, които ще бъдат осъществени през следващата година. По повод годишнината от кончинатана Екзарх Антим I с подкрепата на Народното събрание ще бъде издаден и богато-илюстрован юбилеен алманах „Екзарх Антим І в зората на парламентаризма в България”.

Валутни курсове

bank

Валутни курсове и котировки, валутен калкулатор. Лихвени проценти.

Спешни и полезни телефони

phone

Спешни и полезни телефонни номера за гр. Видин, които можете да ползвате.

Бланки и формуляри

documents

Най-често използвани бланки и формуляри. Автобиография, мотивационно писмо ...

Разписание

prevoz

Разписание на автобуси и влакове пътуващи от и към Видин.

LifeBox Портал за жената

Реклама

Най-новите рекламни публикации на фирми в каталога. За участие виж абонамент. За да разгледате всички виж реклама.