Каталог Видин

Бизнес каталог Видин

Новини от Видин. Актуалните новини за деня от Видин и региона. Бизнес новини и събития, политически новини от Община Видин и Областна администрация Видин. Криминални, социални, спортни и регионални новини. Новини от ВТПП и ОИЦ-Видин. Бизнес статии и анализи, препоръки, съвети и документи.
Новините от Е-Видин - Бизнес каталог Видин публикувани на едно място.
Топ новини и предстоящи събития, прессъобщения.

новини

Социални новини от Видин

20 ноември -Световен ден на хроничната обструктивна белодробна болест

20.11.2013 | Новини от Видин | Социални новини от Видин

Прегледите се извършват с подкрепата на Лайънс клуб Видин.

За поредна година представители на видинският Лайънс клуб и Българското дружество по белодробни болести отбелязаха днешния Световния ден на хроничната обструктивна белодробна болест - ХОББ с безплатни прегледи, този път за населението на град Дунавци. Белодробни специалисти, водени от д-р Иво Илиев започнаха прегледите тази сутрин в 09.00 часа, като извършиха тестването на функциите на белите дробове. Общо 132 –ма жители на Дунавци преминаха безплатните прегледи. От тях в 20 бяха открити отклонения от нормалното функциониране на белите дробове, като новорегистрираните болни са 10, каза още д-р Иво Илиев. Той допълни , че от новооткритите болни половината се нуждаят от спешно лечение.

Статистиката сочи, че един на всеки 10 възрастни над 40 години вероятно е болен, без да знае. Хроничната обструктивна белодробна болест е заболяване, което заема приоритетно място сред болестите в България. През юни 2012 при проучване в България и изследване на 2795 човека е регистрирана честота от 17 процента на заболеваемост от белодробна болест, каза д-р Илиев. Тази цифра говори за висока разпространеност и предизвиква тревога. При днешното изследване в Дунавци този процент е 15. Една от причините за тази висока честота в България и е масовото тютюнопушене- както активното, така и пасивното. Замърсяването на въздуха, честите и неадекватно лекувани белодробни инфекции, непълноценното хранене, професионалните рискове и наследствеността също са сред причините за това заболяване. Данните показват,че близо две трети от новооткритите болни с ХОББ са в ранни стадии- тогава, когато активната намеса би имала резултат при сравнително ниска социална и икономическа цена. Затова от изключителна важност са профилактичните прегледи и изследвания каза д-р Иво Илиев.

Припомняме, че на 05 Юни 2013г. по повод на Световния ден за борба с Астмата / отбелязан на 07.05.2013г./ на площад „Възраждане” в гр. Белоградчик от 10.00ч. бяха извършени безплатни изследвания на белодробната функция с апарат Спирометър. Изследванията бяха извършени с подкрепата на Лайънс клуб Видин.

Валутни курсове

bank

Валутни курсове и котировки, валутен калкулатор. Лихвени проценти.

Спешни и полезни телефони

phone

Спешни и полезни телефонни номера за гр. Видин, които можете да ползвате.

Бланки и формуляри

documents

Най-често използвани бланки и формуляри. Автобиография, мотивационно писмо ...

Разписание

prevoz

Разписание на автобуси и влакове пътуващи от и към Видин.

LifeBox Портал за жената

Реклама

Най-новите рекламни публикации на фирми в каталога. За участие виж абонамент. За да разгледате всички виж реклама.