Каталог Видин

Бизнес каталог Видин

Новини от Видин. Актуалните новини за деня от Видин и региона. Бизнес новини и събития, политически новини от Община Видин и Областна администрация Видин. Криминални, социални, спортни и регионални новини. Новини от ВТПП и ОИЦ-Видин. Бизнес статии и анализи, препоръки, съвети и документи.
Новините от Е-Видин - Бизнес каталог Видин публикувани на едно място.
Топ новини и предстоящи събития, прессъобщения.

новини

Регионални новини

Начало на туристически сезон 2015

20.03.2015 | Новини от Видин | Регионални новини

Фестивалът „История и вино“ постави начало на турсезона във Видин.

Регионални новини Видин

Официалното откриване на туристически сезон 2015 във Видин се състоя в музей „Кръстатата казарма“. Гости на събитието бяха заместник-министърът на културата Ирена Георгиева, областният управител на Област Видин Момчил Станков, председателят на Общинския съвет Пламен Трифонов, Белоградчишки епископ Поликарп, представители на Изпълнителната агенция по лозата и виното, Митница Лом, на туроператори, винопроизводители от България, Сърбия и Румъния. С приветствие към присъстващите се обърна Борислава Борисова, заместник-кмет на Община Видин. Тя отбеляза, че всяка година общината поставя началото на туристическия сезон с нови идеи. „Сега фокусът ни е насочен и към богатото историческо наследство на Видинския край, и към възможностите гостите му да се запознаят с дългогодишните традиции във винопроизводството, и към местоположението му на две граници и близките контакти със съседните държави Сърбия и Румъния“ – каза тя. Борисова акцентира върху най-важните културни паметници и забележителности, към които е насочен погледът на туристите в старопрестолния ни град. Тя подчерта, че Видин предлага културен туризъм, съчетан с винен и кулинарен. Борислава Борисова обяви туристически сезон 2015 за открит, като благодари на всички, които са се отзовали на поканата на общината да участват във фестивала „История и вино“ и така са дали своя принос в общите усилия Видин да се превърне в популярна туристическа дестинация.

Заместник-министър Ирена Георгиева също поднесе приветствие, като изтъкна, че развитието на културно-историческия туризъм е сред приоритетите в политиката на Министерството на туризма за 2015 г. Тя припомни, че сградата на музей „Кръстатата казарма“ е възстановена по проект на министерството на стойност около 1 милион и половина лв. и днес е средище на интересни културни прояви. Заместник-министърът направи извода, че през последните години Видин се превръща в атрактивна спирка и за круизните плавателни съдове и каза, че през миналата година 167 туристически кораба са акостирали тук, а броят на чуждестранните туристи, пристигнали да разгледат града, е общо 8 000. Отбеляза също, че Видин поддържа близки контакти със съседните региони от Сърбия и Румъния, включително и в сферата на туризма и залага на съвместни проекти. Ирена Георгиева заяви, че Министерството на туризма насърчава това сътрудничество и ще подкрепя всяка инициатива на местната власт при създаването на трансгранични туристически продукти.

В знак на благодарност за проявеното внимание и подкрепа Борислава Борисова подари за спомен на заместник-министъра картина от видински художник, изобразяваща средновековната крепост „Баба Вида“. Гостите на събитието имаха възможност да наблюдават декантиране на вино, представено от Даяна Венелинова, възпитаник на ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“, както и да разгледат гостуващата изложба на музей "Дом на хумора и сатирата" - гр. Габрово, озаглавена „Вино и смях“. След официалното откриване в музей „Кръстатата казарма“ гостите посетиха винарското изложение на пл. "Бдинци", в което участват производители от Видинския край, от Сърбия и Румъния. Там те бяха посрещнати с Дунавско хоро, на което се хвана и заместник-министър Георгиева. В рамките на фестивала бе проведен конкурсът "Най-доброто видинско мезе за вино", с участието на читалища от общината, а успоредно с това на откритата сцена се представиха Градският духов оркестър, АНПТ "Дунав" и самодейни състави от региона. На площада бе подредена още една изложба с тематични творби на видинските карикатуристи д-р Владимир Нешев и д-р Тома Томов. Текстовете към карикатурите са на поета Ваньо Стойков. Първото място в конкурса за най-доброто мезе за вино спечели читалището от с. Покрайна, а след него се наредиха читалищата от с. Антимово и с. Гомотарци. С грамоти и плакети бяха наградени всички участници във фестивала „История и вино“. Проявите за откриването на туристическия сезон във Видин продължават и утре на пл. „Бдинци“.

Валутни курсове

bank

Валутни курсове и котировки, валутен калкулатор. Лихвени проценти.

Спешни и полезни телефони

phone

Спешни и полезни телефонни номера за гр. Видин, които можете да ползвате.

Бланки и формуляри

documents

Най-често използвани бланки и формуляри. Автобиография, мотивационно писмо ...

Разписание

prevoz

Разписание на автобуси и влакове пътуващи от и към Видин.

Хотел Видин

Реклама

Най-новите рекламни публикации на фирми в каталога. За участие виж абонамент. За да разгледате всички виж реклама.