Каталог Видин

Бизнес каталог Видин

Новини от Видин. Актуалните новини за деня от Видин и региона. Бизнес новини и събития, политически новини от Община Видин и Областна администрация Видин. Криминални, социални, спортни и регионални новини. Новини от ВТПП и ОИЦ-Видин. Бизнес статии и анализи, препоръки, съвети и документи.
Новините от Е-Видин - Бизнес каталог Видин публикувани на едно място.
Топ новини и предстоящи събития, прессъобщения.

новини

Регионални новини

Северозападът изваден от целенасочена подкрепа на ЕС

26.09.2014 | Новини от Видин | Регионални новини

Северозапдният регион е изваден от рамката за целенасочена подкрепа чрез интегрирани териториални инвестиции от Споразумението за партньорство.

Регионални новини Видин

Това съобщи Евгений Иванов, член на Управителния съвет на Българската асоциация на консултантите по европейски програми по време на обсъждането, предаде Mediapool. Според него към момента няма яснота как ще бъде подкрепен този регион. Единствено в оперативна програма "Иновации и Конкурентоспособност" е предвидена по-голяма подкрепа на местните фирми, чрез предоставяне на грантове, покриващи до 70–80% от стойността на технологичното оборудване или при внедряването на иновации, стана ясно от обясненията на Иванов. Бившият премиер Пламен Орешарски и бившият вицепремиер по еврофондовете Зинаида Златанова не бяха открити за коментар каква е причината регионът да отпадне от целенасочената подкрепа, каквато те обещаваха в Народното събрание. Източници на Mediapool от Министерския съвет коментираха, че причините са няколко. На първо място е забавянето на приемането на стратегията за региона, която беше изготвена, но времето не стигна да бъде одобрена.

Другото притеснение е било свързано с изграждането на структурата, която да координира изпълнението на стратегията. Вътре в БСП имаше спор къде да бъде центърът - във Видин или във Враца. В крайна сметка беше решено той да е във Враца, но така се получаваха два властови центъра, защото Видин е център на Северозапдания регон по Закона за регионалното развитие. Рискът от недобра координация и създаването на допълнителна администрация, която само да увеличи бюрократичната тежест, също е надделял при решението Северозапада да отпадне.

Допълнително страната не е имала силни аргументи пред Брюксел защо точно Северозападния район. Аргументът, че това е най-бедният в ЕС, не е бил достатъчен, твърдят правителствени източници. Така, за да бъде одобрено Споразумението за партньорство по-бързо от ЕК, кабинетът "Орешарски" е решил Северозападът да бъде изваден от целенасочена подкрепа, заедно с другия отворен въпрос, по който няма разбирателство между България и ЕС – броят на градовете, които ще получат финансиране по новата оперативна програма "Региони в растеж". Така 67-те града вече не фигурират в документа, но остават засега в оперативната програма.

Валутни курсове

bank

Валутни курсове и котировки, валутен калкулатор. Лихвени проценти.

Спешни и полезни телефони

phone

Спешни и полезни телефонни номера за гр. Видин, които можете да ползвате.

Бланки и формуляри

documents

Най-често използвани бланки и формуляри. Автобиография, мотивационно писмо ...

Разписание

prevoz

Разписание на автобуси и влакове пътуващи от и към Видин.

Хотел Видин

Реклама

Най-новите рекламни публикации на фирми в каталога. За участие виж абонамент. За да разгледате всички виж реклама.