Каталог Видин

Бизнес каталог Видин

Новини от Видин. Актуалните новини за деня от Видин и региона. Бизнес новини и събития, политически новини от Община Видин и Областна администрация Видин. Криминални, социални, спортни и регионални новини. Новини от ВТПП и ОИЦ-Видин. Бизнес статии и анализи, препоръки, съвети и документи.
Новините от Е-Видин - Бизнес каталог Видин публикувани на едно място.
Топ новини и предстоящи събития, прессъобщения.

новини

Регионални новини

Туристическият сезон във Видин е открит

21.03.2014 | Новини от Видин | Регионални новини

Във вътрешния двор на крепостта Баба Вида видинският кмет откри официално туристическия сезон 2014.

Регионални новини Видин

Инициативите в деня на откриването на туристическия сезон стартираха с пешеходна обиколка за журналисти от художествената галерия „Никола Петров“ до крепостта „Баба Вида“. Идеята бе представителите на медиите да влязат в ролята на туристи, за да погледнат нашия красив град през техните очи и да си отговорят на въпроса защо Видин трябва да се посети. По маршрута журналистите научиха интересни и малко известни факти за редица исторически обекти и паметници. Гид на групата беше Цецка Цокова – старши експерт „Туризъм“ в Община Видин. Гости на откриването на сезона бяха Евгени Спасов ¬– старши експерт „Туризъм” в Министерството на икономиката и енергетиката и Христомир Христов – консултант по туризъм към Контактен център „Дестинация Дунав”.

Кметът на общината Герго Гергов се присъедини към участниците в туробиколката при крепостта „Баба Вида“. Там ученици от Ателие „Традиции ЛАРП” предоставиха възможност на гостите да се упражняват в спортна стрелба с лък и да се потопят в атмосферата на Средновековието. Градоначалникът също се включи в атракцията и опита уменията си в стрелбата. По-късно във вътрешния двор на крепостта видинският кмет откри официално туристическия сезон 2014. „За мен е удоволствие да съобщя, че благодарение на усилията на Община Видин, на Регионалния исторически музей и всички културни институти потокът от туристи се увеличава непрекъснато. Над 45 000 е броят на българските и чуждестранни гости, посетили града ни и разгледали историческите забележителности през 2013 година. Убеден съм, че сериозна роля за все по-динамичните контакти има и мостът над река Дунав при Видин-Калафат, който отвори широко вратата ни към Европа“ – каза той в приветствието си. Гергов отбеляза, че за да може лесно и удобно да се стигне до нашия град обаче, е изключително важно да се подобри инфраструктурата и затова се лобира упорито в тази посока. Той допълни, че по време на разговорите с премиера Пламен Орешарски и министри от правителството, които бяха в сряда във Видин заради изнесеното заседание на Министерски съвет, е дадена категорична заявка, че този проблем е сред приоритетите. „Удовлетворен съм, че той беше поставен на дневен ред и при първа възможност въпросът с пътищата до нашия регион ще се решава стъпка по стъпка. Така че в скоро време „превземането“ на Видин от туристи, които идват с автомобилен, железопътен, речен, а защо не – и с въздушен транспорт, ще бъде факт. И ние се подготвяме за това“ – продължи видинският кмет. Той съобщи, че предстои откриването на туристически информационен център към Община Видин, който ще предлага не само информационни услуги, но и характерни и уникални сувенири. Намерението е да се развива също културен, винен и кулинарен туризъм. Гергов се обърна към журналистите, като заяви, че разчита на тяхната инициатива да популяризират Видин като туристическа дестинация, защото старопрестолният ни град заслужава да се нареди в челните места редом с Велико Търново и Пловдив. „Нека обединим усилията си за възраждането на славата на Видин като една от старите столици на България, с богата история и култура и го превърнем в една от перлите на брега на Дунав!“ – призова Гергов.

Изненада за видинския градоначалник бе специалната статуетка, изобразяваща Св. Георги Победоносец, която му връчи журналистът Владимир Савов от името на представители на медиите за принос в развитието на туризма. „През тези почти три години от Вашето управление Видин започна да възвръща старата си слава, да бъде търсен и което за нас е може би по-важното – ние започнахме да живеем с по-голямо удоволствие в своя град. За да стане това, са допринесли Вашите усилия, разбира се, подкрепени от Общинския съвет“ – каза Савов. И пожела на кмета призът да е винаги с него и да бъде победоносец във всяко едно начинание. Статуетката е дело на скулптора Александър Пройнов – Апер. След това в крепостта „Баба Вида“ бе открита изложбата „Спомени от Стария Видин“.

Валутни курсове

bank

Валутни курсове и котировки, валутен калкулатор. Лихвени проценти.

Спешни и полезни телефони

phone

Спешни и полезни телефонни номера за гр. Видин, които можете да ползвате.

Бланки и формуляри

documents

Най-често използвани бланки и формуляри. Автобиография, мотивационно писмо ...

Разписание

prevoz

Разписание на автобуси и влакове пътуващи от и към Видин.

Хотел Видин

Реклама

Най-новите рекламни публикации на фирми в каталога. За участие виж абонамент. За да разгледате всички виж реклама.