Каталог Видин

Бизнес каталог Видин

Новини от Видин. Актуалните новини за деня от Видин и региона. Бизнес новини и събития, политически новини от Община Видин и Областна администрация Видин. Криминални, социални, спортни и регионални новини. Новини от ВТПП и ОИЦ-Видин. Бизнес статии и анализи, препоръки, съвети и документи.
Новините от Е-Видин - Бизнес каталог Видин публикувани на едно място.
Топ новини и предстоящи събития, прессъобщения.

новини

Политически новини от Видин

Кметът на Община Видин представи своя екип

17.11.2015 | Новини от Видин | Политически новини от Видин

Огнян Ценков представи екипа си и предприетите конкретни мерки в началото на управлението.

Политически новини от Видин

Новото ръководство на Община Видин вече е в пълен състав. То бе представено от кмета Огнян Ценков на специална пресконференция. Назначените двама заместник-кметове са: инж. Цветан Асенов - „Устройство на територията и развитие на инфраструктурата“ и Венци Пасков - „Хуманитарни дейности и социална политика“. Поста секретар на общината заема Иванела Андреева. Екип от професионалисти, със сериозен опит в своята област, нарече хората от ръководния си екип видинският кмет. Той представи пред медиите основните принципи, които ще залегнат в общинската политика: изграждане на авторитетна общинска администрация и връщане на доверието в местната власт както на гражданите, така и на бизнеса; равнопоставеност, без съмнения за корупционни практики; прозрачно управление с ясни принципи на активен диалог и партньорство с гражданите; изграждане на електронно управление; постоянна работеща комуникация с държавното ръководство.

Огнян Ценков коментира, че няма да има „чистка“ в общинската администрация на партиен принцип, както обикновено се говори при всяка смяна на управлението, а служителите ще бъдат оценявани на базата на професионализъм и експертност. Видинският кмет обяви, че сред първите конкретни стъпки, които е предприел, встъпвайки в длъжност, е запознаването с работата на звено „Чистота“. Той посочи, че е провел среща с представители на фирмата, чиято техника се ползва под наем и се очаква да приключи проверката дали работата по сметосъбирането и сметоизвозването отговаря на изискванията на обществената поръчка. Спешно ще се решава и въпросът със снегопочистването. Вече са подготвени метални халета зад лекоатлетическата писта, където се складират необходими за зимата материали – по 200 т сол и пясък. В процес на финализиране е процедура за снегопочистването в населените места на общината – подписване на договори с местни фирми. В най-скоро време ще бъде решен и въпросът за град Видин. Кметът на общината коментира също издадената от него заповед за сформиране на комисия, която да провери извършването на търговска дейност и амбулантна търговия на ул. „Пазарска“ и прилежащите улици, без да има издадени за тази цел разрешителни от Община Видин. В комисията влизат служители от Общински контролен инспекторат, отдел „Общинска собственост“, инспектори от Общинско предприятие „Пазари и паркинги“. Проверки по изпълнение на заповедта се извършват ежедневно, със съдействието на органите на РУ „Полиция“ и Областната дирекция по безопасност на храните. Започнали са от 12 ноември и вече има видими резултати. Търговците, които предлагат стоката си на посочените нерегламентирани места, се насочват от комисията към предвидените за тази цел – базарите на ул. „Разлог“ и пред стадиона, или на централния пазар. От гледна точка на здравето и безопасността, Ценков призова гражданите също да не толерират търговци, които предлагат стоки с непроверен произход на непозволени места в града. Градоначалникът на Видин отправи още един апел - към политическите партии, които не са почистили агитационните си материали, разлепени по време на предизборната кампания. Според чл. 186, ал.3 от Изборния кодекс това е трябвало да стане в 7-дневен срок след местния вот. Ще бъде даден толеранс, но след това ще се пристъпи и към санкции. Ценков обясни, че общината няма ангажимента да премахва предизборните плакати.

Друга злободневна тема, която бе повдигната, е за случая на туберкулоза в ЦДГ „Желязко Попниколов“, за който общината не е била уведомена като работодател. Във връзка с това, новият кмет е провел среща с директора на детското заведение Васка Здравкова, която го е уведомила, че е предприела всички необходими действия, за да не се разпространява заболяването. В същото време тя признава пропуска си, че не е информирала общинското ръководство. „Няма да предприема никакво административно действие и искам да покажа жест на добра воля, а и в случая това е минимално нарушение“ – заяви Ценков. Стана ясно, че още в първите дни на мандата си кметът на общината е провел среща в София с вицепремиера и министър по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев по негова покана, заедно с кметове на други общини – областни центрове, на която са присъствали и министрите на финансите, на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда и водите – Владислав Горанов, Лиляна Павлова и Ивелина Василева. Коментирани са въпросите с европейските проекти и възможностите за излизане на Община Видин от тежкото финансово състояние. На 17 ноември във финансовото министерство Огнян Ценков ще обсъди с експерти параметрите на финансово-оздравителна програма с краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки. В тази връзка видинският кмет обяви, че над 20 милиона лв. са задълженията на общината, в това число: просрочени задължения за местни дейности - над 9 милиона лв.; остатък от кредит в Търговска банка Д - около 6 милиона лв.; към фонд ФЛАГ – за проекта „Съвременни социални жилища в гр. Видин“ – 331 хиляди лв., които са усвоени и този кредит трябва да се погаси до месец април 2016 г.; 1 милион и 67 хиляди лв. кредит, който не е усвоен, но предстои с финализирането на документацията на проекта за регионалното депо (подписан на 12 ноември 2015 г).; 600 000 лв. за проекта „Зелена и достъпна градска среда в гр. Видин“, които не са усвоени и това трябва да стане във връзка с приключването на проекта до 20 декември тази година; за пречиствателната станция по проекта за Водния цикъл – 2 милиона 685 хиляди лв. неусвоени средства от фонд ФЛАГ и др. От 1 октомври до 11 ноември тази година, освен на банкови сметки, имаше запор и на касата на общината. Огнян Ценков коментира, че през следващите месеци е възможно да излязат и други фактури по договори. На въпрос дали има опасност за неразплащане на заплати и сметки за електроенергия, видинският кмет отговори категорично, че това няма да се случи и затова се предприемат мерките, които е посочил. Но за целта не трябва да се разчита само на помощта на държавата, а и на активността на общината за повишаване на събираемостта на местните данъци и други способи за постъпване на средства в общинската хазна.

Валутни курсове

bank

Валутни курсове и котировки, валутен калкулатор. Лихвени проценти.

Спешни и полезни телефони

phone

Спешни и полезни телефонни номера за гр. Видин, които можете да ползвате.

Бланки и формуляри

documents

Най-често използвани бланки и формуляри. Автобиография, мотивационно писмо ...

Разписание

prevoz

Разписание на автобуси и влакове пътуващи от и към Видин.

Бензиностанция ТИП

Реклама

Най-новите рекламни публикации на фирми в каталога. За участие виж абонамент. За да разгледате всички виж реклама.