Каталог Видин

Бизнес каталог Видин

Новини от Видин. Актуалните новини за деня от Видин и региона. Бизнес новини и събития, политически новини от Община Видин и Областна администрация Видин. Криминални, социални, спортни и регионални новини. Новини от ВТПП и ОИЦ-Видин. Бизнес статии и анализи, препоръки, съвети и документи.
Новините от Е-Видин - Бизнес каталог Видин публикувани на едно място.
Топ новини и предстоящи събития, прессъобщения.

новини

Политически новини от Видин

Кръглата маса за Сланотрън постигна съгласие

04.07.2014 | Новини от Видин | Политически новини от Видин

Повече от три часа продължиха разговорите по време на кръглата маса, инициирана от кмета на Община Видин Герго Гергов.

Политически новини от Видин

Проведени бяха разговори във връзка с възникнали въпроси около реализирането на инвестиционното намерение „Инсталация за безотпадъчна преработка на отпадъчни автомобилни гуми“ в землището на с. Сланотрън. В нея взеха участие инж. Любомир Иванов - директор на РИОСВ – Монтана, Тодор Николов - изпълнителен директор на "Търговска и технологична компания" АД, което осъществява инвестицията, заедно със свои екипи, както и независими експерти. В срещата се включиха депутатите Филип Попов и Емил Георгиев, който е и председател на ПК „Екогласност“, както и на Инициативен комитет „Да спасим Златорожието“. Кметовете на селата Сланотрън, Кутово, Антимово, Покрайна, Гомотарци и Кошава също се отзоваха на поканата за провеждане на дискусията.

„Считам, че събирайки днес на едно място хората, които имат различна гледна точка към осъществяването на това инвестиционно намерение, ще стигнем до необходимата яснота и разбиране“ – каза кметът на Видин Герго Гергов при откриването на срещата. Той припомни хронологията на действията, предприети от общината по отношение законосъобразната реализация на предприятието в Сланотрън, които датират от 2010 г. Припомняме, че намерението на инвеститора е одобрено на 4.03.2010 г. от РИОСВ – Монтана, като е одобрен и доклад по ОВОС. Представители на Инициативния комитет „Да спасим Златорожието“ поставиха под съмнение проведените обществени обсъждания по повод изграждането на завода и коментираха като задкулисни действията на институциите във връзка с това. Чуха се категорични мнения, че предприятието замърсява околната среда и представлява заплаха за здравето на живеещите в региона. От „Търговска и технологична компания" АД реагираха на нападките, като ги нарекоха неоснователни най-малко заради факта, че заводът още не е влязъл в експлоатация. Експертите и от РИОСВ – Монтана, и от дружеството положиха усилия да обяснят, че всички проведени процедури и действия са законосъобразни, а технологията е безопасна и в нея не се прилага процеса „горене“. Независимо от доводите, голяма част от хората бяха предубедени и напуснаха залата, без да изслушат в детайли как точно ще работи инсталацията, като се заканиха, че няма да позволят тя да бъде пусната. Двамата народни представители също не дочакаха края на срещата заради неотложни ангажименти.

Разговорът продължи в делови тон, а градоначалникът на Видин призова еспертите да обяснят на кметовете от Златорожието в качеството им на посланици на хората, живеещи там, има ли основание за притеснение. Стана ясно, че технологията е продукт на български учени и се прилага в страни като Великобритания, Русия и Италия. Според представители на „Технологична и търговска компания“ АД „някой има интерес да манипулира хората и да насажда страх“. „Нека да се вслушаме в закона и да не прибързваме с изводите. Направихме политически престрелки, а трябва да дадем отговор единствено на въпроса има ли опасност от работата на това предприятие“ – заяви Герго Гергов. Той призова експертите от Регионалната инспекция, след започване на работата на предприятието, да направят на място необходимите изследвания по отношение замърсяването на околната среда и пое личен ангажимент това да се случи. Всички присъстващи кметове на видински села благодариха на видинския градоначалник за ползотворната среща и на експертите, участващи в нея. „Исках да чуя точно това – че няма нищо, което да обезпокои нашето население. На същото мнение са и моите колеги. Единствената ми забележка е, че това трябваше да стане по-рано. Г-н Герго Гергов и г-н Пламен Трифонов са показали, че винаги са до нас“ – каза Галина Радионова, кмет на с. Кошава. „Бях убедена, че фирмата-инвеститор разполага с необходимите документи и мисля, че трябва да се доверим на институциите“ – допълни кметът на с. Покрайна Адриана Паскова. Кръглата маса постигна съгласие след няколко дни да бъдат уточнени дати за организиране на срещи на експерти от „Технологична и търговска компания“ АД и жители на селищата от Златорожието, за да бъде обяснено на достъпен език как ще работи инсталацията за безотпадъчна преработка на отпадъчни автомобилни гуми.

Валутни курсове

bank

Валутни курсове и котировки, валутен калкулатор. Лихвени проценти.

Спешни и полезни телефони

phone

Спешни и полезни телефонни номера за гр. Видин, които можете да ползвате.

Бланки и формуляри

documents

Най-често използвани бланки и формуляри. Автобиография, мотивационно писмо ...

Разписание

prevoz

Разписание на автобуси и влакове пътуващи от и към Видин.

Бензиностанция ТИП

Реклама

Най-новите рекламни публикации на фирми в каталога. За участие виж абонамент. За да разгледате всички виж реклама.