Каталог Видин

Бизнес каталог Видин

Новини от Видин. Актуалните новини за деня от Видин и региона. Бизнес новини и събития, политически новини от Община Видин и Областна администрация Видин. Криминални, социални, спортни и регионални новини. Новини от ВТПП и ОИЦ-Видин. Бизнес статии и анализи, препоръки, съвети и документи.
Новините от Е-Видин - Бизнес каталог Видин публикувани на едно място.
Топ новини и предстоящи събития, прессъобщения.

новини

Политически новини от Видин

Областният управител на Видин се срещна с поскланика на Румъния у нас

14.10.2013 | Новини от Видин | Политически новини от Видин

Областният управител на Видин и посланикът на Румъния у нас обсъдиха мерки за активно сътрудничество през новия програмен период 2014-2020.

Областният управител инж. Кръстьо Спасов се срещна с посланика на Румъния у нас Н.Пр. Антон Пъкурецу, който днес е на посещение във Видин. Акцент в разговора бе засилването на сътрудничеството между регионите по поречието на Дунав и в частност между област Видин и съседната румънска област Долж в рамките на новия програмен период на Европейския съюз 2014-2020 г, съобщиха от Областна администрация.
По време на срещата двамата стигнаха до решението да се сформира работна група от български и румънски експерти, които съвместно да работят по европейски проекти, насърчаващи икономическия, социален и културен обмен между двете страни. Като партньори ще бъдат привлечени стопански и търговски камари от Видин и Крайова, представители на бизнеса и неправителствените организации. С тяхно участие ще се организират специализирани бизнес форуми за засилване на контактите и партньорството в публичния и частния сектор.

„Имаме дълга обща дунавска граница и трябва да активизираме повече връзките помежду ни. Заедно сме по-силни и трябва да привлечем повече европейски инвестиции през новия европейски планов период”, каза Н.Пр. Антон Пъкурецу, който през цялото време разговаря на български език. Дипломатът подчерта перспективите за взаимодействие по Програмата за трансгранично сътрудничество България – Румъния и Дунавската стратегия. Той акцентира върху подготовката на „огледални” проекти за подобряване на навигацията по Дунав, рехабилитацията на пристанища и пътища, опазването на околната среда, развитието на образованието и комуникацията между регионите. „В област Видин е добре развито зеленчукопроизводството, а в района на Крайова – преработвателната промишленост”, подсказа като идея за бизнес сътрудничество румънският дипломат. Той изрази подкрепата си за създаването на румънски културен център по подобие на съществуващото видинско културно представителство в съседния румънски град Калафат. Н.Пр. Антон Пъкурецу се застъпи и за развитието на академичните връзки чрез сътрудничество с университета в Крайова.

Областният управител информира госта си за положителния ефект от свързващата двата региона нова мостова връзка. Той изрази увереност, че непрекъснато нарастващият трафик по Дунав мост 2 вече показа първи признаци на очакваното динамично съживяване на бизнес климата в района. Инж. Кръстьо Спасов подчерта, че Северозападният район за развитие трябва добре да планира проектите, с които ще кандидатства за интегрираните целеви инвестиции през новия програмен период. „Румъния е третият най-голям пазар за българските износители след Германия и Италия. Стокообменът между нашите две държави е нараснал няколко пъти за последните 2-3 години и е достигнал 3,5 млрд. евро. Над 1 млн. румънски туристи годишно посещават България”, изрази румънският посланик с факти оптимизма си за бъдещото общо развитие на двете съседни европейски държави.

Валутни курсове

bank

Валутни курсове и котировки, валутен калкулатор. Лихвени проценти.

Спешни и полезни телефони

phone

Спешни и полезни телефонни номера за гр. Видин, които можете да ползвате.

Бланки и формуляри

documents

Най-често използвани бланки и формуляри. Автобиография, мотивационно писмо ...

Разписание

prevoz

Разписание на автобуси и влакове пътуващи от и към Видин.

екос96

Реклама

Най-новите рекламни публикации на фирми в каталога. За участие виж абонамент. За да разгледате всички виж реклама.