Каталог Видин

Бизнес каталог Видин

Новини от Видин. Актуалните новини за деня от Видин и региона. Бизнес новини и събития, политически новини от Община Видин и Областна администрация Видин. Криминални, социални, спортни и регионални новини. Новини от ВТПП и ОИЦ-Видин. Бизнес статии и анализи, препоръки, съвети и документи.
Новините от Е-Видин - Бизнес каталог Видин публикувани на едно място.
Топ новини и предстоящи събития, прессъобщения.

новини

Политически новини от Видин

Споразумение за партньорство между Видин и Калафат

02.07.2015 | Новини от Видин | Политически новини от Видин

Кметовете на Видин и Калафат подписаха споразумения за партньорство.

Политически новини от Видин

Кметовете на общините Видин и Калафат – Герго Гергов и Мирча Гуца подписаха споразумения за партньорство във връзка с подготовката на три проектни предложения по Програма Interreg V-A Румъния-България 2014-2020 г. Водещ партньор във всички проекти ще бъде Община Видин. С реализирането им местните власти ще се опитат да решат общи за двата града проблеми. Първият проект по приоритетна ос 1 - „Добре свързан регион“ е под работно заглавие „Подобряване на трансграничните връзки с Дунав мост 2 и свързаната TEN-T инфраструктура“. Той включва ремонт на пътна инфраструктура, свързана с Е-79 и с порт Калафат. Това е общински път VID 1120 (II-14 Видин – Кула) – Цар Петрово – Тополовец – граница с Община Кула – Каленик – Дружба – Генерал Мариново – Рупци – околовръстен път Видин в участъка от км 13 + 350 до км 28 +750. Предвижда се рехабилитация на пътя, възстановяване на канавки и банкети, почистване на водостоци, дървета и храсти; възстановяване на хоризонтална пътна маркировка и на вертикалната сигнализация. Освен това ще бъдат закупени камиони за сметосъбиране, самосвали с допълнително оборудване, дъски за снегопочистване и пясъкоразпръсквачи, контейнери за отпадъци.

Вторият проект – „Историята е учител на живота“ включва реконструкция на сградите на музеите „Конака“ във Видин и „Маринку“ в Калафат, както и реализация на нови експозиции в тях. „Пътят на независимостта 1877-1878“ е третият проект, по който ще бъде направена реставрация и консервация на Видинска крепостна система „Калето“ в нашия град и на паметници от периода на Руско-турската освободителна война в Калафат. Двата проекта са по приоритетна ос 2 – „Зелен регион“.

Общият бюджет на Община Видин по трите проектни предложения е над 10 милиона евро. Герго Гергов коментира, че с реализирането на проектните предложения Община Видин и Община Калафат ще имат инфраструктура, която ще позволи по-добрата комуникация и максимално използване капацитета на Дунав мост 2. С реставрацията на паметниците на културата на територията и на двата града ще се създадат условия за развитието на туризма. Той припомни, че проектът за Видинска крепостна система „Калето“ е бил стопиран от общината поради допуснати слабости най-вече в проектирането на водните площи и е преработен в тази част, има подобрения. Гергов обобщи, че изпълнението на партньорските проекти по програмата за трансгранично сътрудничество окончателно ще затвърди Видин и Калафат като една обща туристическа дестинация и ще засили контактите между населението на двата града. „Ще предложим пакет, с който всеки един жител на света ще може да запълни няколко дни от ваканцията си, разглеждайки културно-историческото богатство, което заедно притежаваме“ – заяви видинският градоначалник. От своя страна кметът на Калафат Мирча Гуца определи подписването на споразуменията като значим исторически момент и подчерта колко е важно двете общини да работят в една свързана общност и да презентират на гостите си общ туристически продукт.

Валутни курсове

bank

Валутни курсове и котировки, валутен калкулатор. Лихвени проценти.

Спешни и полезни телефони

phone

Спешни и полезни телефонни номера за гр. Видин, които можете да ползвате.

Бланки и формуляри

documents

Най-често използвани бланки и формуляри. Автобиография, мотивационно писмо ...

Разписание

prevoz

Разписание на автобуси и влакове пътуващи от и към Видин.

Бензиностанция ТИП

Реклама

Най-новите рекламни публикации на фирми в каталога. За участие виж абонамент. За да разгледате всички виж реклама.