Каталог Видин

Бизнес каталог Видин

Новини от Видин. Актуалните новини за деня от Видин и региона. Бизнес новини и събития, политически новини от Община Видин и Областна администрация Видин. Криминални, социални, спортни и регионални новини. Новини от ВТПП и ОИЦ-Видин. Бизнес статии и анализи, препоръки, съвети и документи.
Новините от Е-Видин - Бизнес каталог Видин публикувани на едно място.
Топ новини и предстоящи събития, прессъобщения.

новини

Политически новини от Видин

Заместник-министъра на МОН посети Видин

26.01.2015 | Новини от Видин | Политически новини от Видин

В срещата взеха участие депутатите Владимир Тошев и проф. д-р Вили Лилков, които са и инициатори на събитието.

Политически новини от Видин

Дискусия с участието на директори на училища, детски градини и обслужващи звена от област Видин, във връзка с обсъждането на проект за Закон за предучилищното и училищното образование се проведе в СОУ „Цар Симеон Велики“. За нея бе поканена Ваня Кастрева – заместник-министър на образованието и науката. В срещата взеха участие депутатите Владимир Тошев и проф. д-р Вили Лилков, които са и инициатори на събитието. Заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика на Община Видин Борислава Борисова приветства идеята за такава дискусия и изложи през заместник-министъра конкретни предложения, свързани с проектозакона. „Считам за важно точното регламенитране на функциите на всеки един субект, участник в системата на образованието. В този смисъл бих препоръчала да бъде променена практиката така, че Кметът на общината – като представител на местното самоуправление, да има правото да провежда конкурси за директори на общинските училища, като несъмнено ще има нужда от компетентната помощ на МОН и РИО.

Днешната бързо променяща се социално-икономическа обстановка изисква директора на всяко учебно заведение да бъде успешен мениджър и в тази връзка би било добре да се обмисли въпроса за неговата мандатност. Практиката в съседни европейски държави с въведен мандат на директори на училища показва ефикасност по отношение на по-прозрачно управление. Предложението ни е на 5 години за всеки директор да се прави атестация, включваща точни критерии, определени от МОН, съвместно с местната власт и обсъдени от гражданското общество, разбира се, при пълна прозрачност“ – коментира Борисова. Друго предложение е свързано с материалната издръжка на децата в детските заведения. Би могло да се помисли поне част от нея да бъде осигурена от държавата, както е в училищата. По този начин общините ще имат възможност да отделят повече средства за реализиране на образователни политики. Заместник-кметът изрази и надеждата си, че правителството ще подкрепи усилията на местната власт във Видин да бъде разкрито висше учебно заведение, за което хората отдавна мечтаят.

Заместник-министър Ваня Кастрева заяви, че екипът на министерството е готов да приеме и обсъди всяка идея, която изниква на подобни срещи, защото е важно всички заедно да направят промяната реална. Тя подчерта, че финансирането трябва да бъде обвързано в голяма част с качеството на образованието, което се дава на децата. И изрази убеждението си, че законът съвсем скоро ще влезе в пленарна зала за първо четене. Кастрева каза, че за първи път образованието се разписва като национален приоритет, че ще бъде създаден един модерен, гъвкав закон за училищното и предучилищното образование и държавните стандарти трябва да се направят така, че да бъдат работещи за столетия напред.

Валутни курсове

bank

Валутни курсове и котировки, валутен калкулатор. Лихвени проценти.

Спешни и полезни телефони

phone

Спешни и полезни телефонни номера за гр. Видин, които можете да ползвате.

Бланки и формуляри

documents

Най-често използвани бланки и формуляри. Автобиография, мотивационно писмо ...

Разписание

prevoz

Разписание на автобуси и влакове пътуващи от и към Видин.

Бензиностанция ТИП

Реклама

Най-новите рекламни публикации на фирми в каталога. За участие виж абонамент. За да разгледате всички виж реклама.